عکاسی تئاتر که با نام عکاسی صحنه نیز شناخته میشود، فرایندی است که در آن تصاویری از اجراهای تئاتری از جمله نمایشنامهها، موزیکالها، اپرا، رقص و دیگر رویدادهای زنده روی صحنه از طریق لنز دوربین عکاسی ثبت میشود. هدف این عکسها حفظ و ثبت جنبههای بصری مختلف اجرا از جمله بازی بازیگران، طراحی صحنه تئاتر، نورپردازی روی صحنه، لباسهای بازیگران و فضای کلی است.
عکاسان تئاتر به دلیل سرعت اجراهای زنده با چالشهای خاصی روبهرو میشوند. به همین دلیل آنها باید علاوه بر انتخاب لنز دوربین در عکاسی تئاتر، سرعت عمل و دقت بالایی نیز داشته باشند تا علاوه بر این که مانع دید تماشاگران و یا اجرای بازیگران نشوند، تصاویر خاصی در آن لحظه ثبت کنند.
عکاسی تئاتر یک هنر است که نیازمند تجهیزات مناسب از جمله لنز دوربین عکاسی متناسب با تصویربرداری است. از نکاتی که باید برای تهیه دوربین برای عکاسی از تئاتر در نظر بگیریم این است که در ابتدا دوربینها باید قابلیت این را داشته باشند که در شرایط نوری دشوار بتوانند قویترین عملکرد را داشته باشند. از طرفی برای گرفتن تصاویر واضح در نور کم، از لنزهای با دیافراگم باز مانند 50 میلیمتر f/1.8 یا f/1.4 باید استفاده کرد زیرا این لنزها اجازه میدهند نور بیشتری وارد دوربین شود و به شما امکان گرفتن تصاویر با کیفیت و سرعت شاتر بالا را میدهند. همچنین مطمئن شوید که دوربین شما قابلیت تنظیم ISO بالا را با کمترین نویز دارد، زیرا این قابلیت برای عکاسی در شرایط نوری کم بسیار مهم می باشد. و استفاده از لرزشگیر داخلی را فراموش نکنید چرا که انتخاب لنز دوربین با لرزشگیر داخلی به شما کمک میکند تا تاری حرکت را به خصوص زمانی که از سرعت شاتر پایین تر استفاده می کنید،کاهش دهید.
از دیگر نکات معمول در هنگام عکاسی تئاتر این است که اگر امکانش هست، از حالت عکاسی بیصدا در دوربین خود استفاده کنید تا نویز در هنگام عکاسی کاهش یابد و همیشه لوازم جانبی مانند باتری اضافی، کارت حافظه و سهپایه را به همراه داشته باشید.
باید بدانید که استفاده از نرمافزارهای ویرایش عکس مانند Adobe Lightroom یا Photoshop به شما کمک میکند تا تصاویر خود را بعد از عکاسی بهبود بخشید و به شکل بهتری نمایش دهید و در نهایت همیشه به یاد داشته باشید که تجربه و تمرین مهمترین عامل برای بهبود عکاسی شماست.
در انتخاب لنز دوربین عکاسی برای عکاسی تئاتر علاوه بر فاصله کانونی، دیافراگم و لرزشگیر به برخی دیگر از گزینههای مناسب لنز برای ثبت نمایشهای تئاتر نیز اشاره میکنیم تا شما بتوانید بهراحتی هنگام خرید دوربین مناسب خودتان از ویژگیهای موردنیاز برای کارتان اطلاع کافی داشته باشید. در ابتدا به معرفی انواع لنزها میپردازیم و سپس موارد فوق را شرح میدهیم:
لنزی بافاصله کانونی استاندارد که دیافراگم گستردهای دارد و در شرایط نور کم عملکرد بالایی دارد. این لنز برای عکسهای با عرض زیاد و نزدیک مناسب است.
85mm f/1.8 or f/1.4
لنز تله فوتو که با دیافراگم باز که با آن میتوان پرترههای بسیار خوبی را ثبت کرد. برای ثبت جزئیات و پرترههایی از دور ین لنز بسیار کاربرد دارد.
35mm f/1.8 or f/1.4
لنزی با زاویه دید عریض برای این که یک صحنه را به طور کامل در عکسهای خود ثبت کنید و همچنین برای پرترههای محیطی مناسب است.
24-70mm f/2.8
لنزی همهکاره که فواصل کانونی گستردهای را پوشش میدهد و دارای دیافراگم ثابت f/2.8 است. این لنز برای ترکیببندیهای مختلف و عکسبرداری از صحنه مناسب است.
70-200mm f/2.8
لنز زوم تله فوتو برای این که بتوانید از فاصله دور، عکسهای نزدیک همراه با جزئیات بهخصوص در سینماها یا مکانهای بزرگ بگیرید.
16-35mm f/2.8
این لنز برای ثبت صحنههای گسترده و بهتصویرکشیدن حجم زیاد تولیدات صحنه است که برای عکاسی در مکانهای کوچک مفید است.
جالب است بدانید که لنزها بر اساس فاصله کانونی به گونههای مختلفی از جمله واید، نرمال، تله فوتو، ماکرو و… تقسیم میشوند. در عکاسی تئاتر، فاصله کانونی که به فاصله بین مرکز نوری لنز و حسگر تصویر دوربین گفته میشود؛ اهمیت بسیاری دارد. یکی از دلایل حائز اهمیت بودن این مورد این است که فاصله کانونی بر میدان دید لنز تأثیر میگذارد که لنزهایی بافاصله کانونی کمتر، صحنههای گستردهتری را ثبت میکنند. درحالیکه لنزهای با فاصله کانونی بیشتر، میدان دید کوچکتری را ایجاد میکنند و اصولاً برای عکاسی در تئاتر از لنزهای واید و اولترا واید نسبت به لنزهای ماکروبرای گرفتن تصاویر تمام صحنه استفاده بیشتری میشود. همچنین با استفاده از لنزهای نرمال و تله فوتو میتوان پرترههای زیبایی را به ارمغان آورد.
در عکاسی تئاتر، توجه به دیافراگم بسیار اهمیت دارد چرا که دیافراگم نقش اساسی در کنترل مقدار نوری که وارد دوربین میشود دارد. با باز و بسته کردن دیافراگم، میتوانید میزان نوری که به حسگر تصویر میرسد را کنترل کنید. همچنین با باز و بسته کردن دیافراگم، میتوانید عمق میدان را کنترل کنید که با باز کردن آن میتوان روی فرد اصلی تمرکز کرد یا به عبارتی تصویر پرتره گرفت و با بسته کردن دیافراگم، پسزمینه با وضوح بیشتری به نمایش گذاشته میشود.
توجه داشته باشید که هرچه دیافراگم بازتر باشد نیاز به سرعت شاتر بالاتر دارید؛ زیرا نور زیاد در لحظه وارد میشود و شما باید بتوانید پیش از این که تصویر شما به کلی سفید شود، عکس مناسبی بگیرید و در مقابل هرچه دریچه دیافراگم بسته تر باشد نیاز به سرعت شاتر پایین تری دارید. به طور کلی، در عکاسی تئاتر، انتخاب دیافراگم مناسب با توجه به نیازهای نوری و میدان دید مورد نیاز شما اهمیت بسیاری دارد.
در عکاسی تئاتر، تثبیتکننده تصویر یکی از نکات حیاتی برای انتخاب لنز است. این فناوری به کاهش لرزش دوربین کمک میکند و امکان عکاسی واضحتر را در شرایط کمنور یا با سرعت شاتر پایینتر فراهم میکند. در واقع تثبیتکننده تصویر در شرایط کمنور کمک میکند تا عکسها واضح بمانند و از تار شدن عکسها جلوگیری میکند. این ویژگی بهویژه زمانی که سهپایه شما را محدود میکند، به شما اجازه میدهد بهراحتی عکاسی نمایید. اگر به دنبال یک لنز برای عکاسی از تئاتر هستید، مدلهایی با لرزشگیر (OIS یا IBIS) را در نظر بگیرید که امکان گرفتن تصاویر واضحتر را فراهم میکنند.
Canon یکی از بزرگترین و قدیمیترین تولیدکنندگان دوربینهای عکاسی و فیلمبرداری در جهان است. که به علت کیفیت بالا و طیف گسترده ای از لنزها از بدو ظهور آن تا کنون به یکی از برترین برندهای بازار تبدیل شده است. در زیر به معرفی دو مدل از بهترین مدلهای این برند میپردازیم.
1. Canon EOS R6:
این دوربین بدون آینه دارای سنسور فولفریم و عملکرد عالی در نور کم است. سیستم فوکوس خودکار پیشرفته آن نیز برای ثبت لحظات سریع و دقیق در تئاتر بسیار مناسب است.
2. Canon EOS 5D Mark IV:
یکی از دوربینهای DSLR معروف با سنسور فولفریم و توانایی بسیار بالا در نور کم برای عکس برداری در لحظات کم نور در تئاتر، این دوربین از برندCanonاست.
Nikon نیز یکی از بزرگترین و معتبرترین تولیدکنندگان دوربینهای عکاسی و تجهیزات اپتیکی است. این برند با بیش از یک قرن تجربه، به علت کیفیت تصویر و ساخت فوق العاده آن به یکی از برندهای محبوب و مورد اعتماد در دنیای عکاسی تبدیل شده است.
1. Nikon Z6 II
دوربین بدون آینه با سنسور فولفریم که عملکرد خوبی در نور کم در صحنه های تئاتر دارد و فوکوس خودکار سریع و دقیقی برا عکس برداری از لحظات خاص در نمایش ارائه میدهد.
2. Nikon D850
این دوربین با DSLR فولفریم با کیفیت تصویر بالا و توانایی عالی در شرایط نوری مختلف برای عکس برداری در تئاتر و نمایش بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
سخن آخر
معرفی لنزهای مناسب برای عکاسی تئاتر نشان میدهد که انتخاب تجهیزات مناسب چه برای مهارت فنی و چه برای شرایط نوری حیاتی است. بهطورکلی، انتخاب لنز با لرزشگیر داخلی و دیافراگم گسترده اهمیت بالایی در عکاسی تئاتر دارد تا عکسهای شما واضح و جذاب باشند و احساس و انرژی اجرا به خوبی منتقل شود. همچنین انواع مختلفی از لنزها وجود دارند که در این مقاله به آنها اشاره کردیم. اگر شما هم به دنبال یادگیری مطالب بیشتری در حوزه عکاسی تئاتر هستید، میتوانید به دیگر مقالات ما در مجله فرواک مراجعه کنید.
نویسنده: فاطمه عزیزی
نظرات کاربران