کارگردانی سینما یک هنر چندگانه است که برای دستیابی به مهارت و موفقیت، نیازمند ترکیب خصوصیتها و مهارتهای چندگانه مانند داستانسرایی، تخیل و تعامل مؤثر با سایر عوامل و... است. درک عمیق از اصول کارگردانی و توانایی هماهنگی این مهارتها در فرایند ساخت یک اثر برجسته ضروری است.
باتوجهبه این ویژگیها و مهارتها، هنر کارگردانی سینما بهعنوان یک فرایند پیچیده و پربار مطرح میشود. برای رسیدن به موفقیت در این حوزه، ضروری است تا این مهارتها و اصول کارگردانی بهدقت درک و اجرا شوند.
قبل از هر اقدام، لازم است بدانیم تبدیلشدن به یک کارگردان خوب و موفق، نیازمند رعایت برخی اصول کلیدی است. در این راستا، 7 اصل مهم در کارگردانی سینما ، مراحل مهمی برای دستیابی به موفقیت در کارگردانی و ایجاد آثار برتر را در ادامه برای شما آوردهایم.
در کارگردانی سینما ابتدا لازم است که اصول کارگردانی و فیلمسازی را که شامل نورپردازی، تدوین، تکنیکهای داستانسرایی و... بیاموزید. اینها را میتوانید از طریق کلاسهای دانشگاه، آموزشگاههای آزاد بازیگری و یا حتی با مطالعه کتابهای تخصصی بهصورت خودآموز فرابگیرید.
اصول کارگردانی که هر کارگردان سینما از آن برای ساخت فیلم خود به کار میبرد، باتوجهبه سبک کارگردانی و ژانر فیلمی که میسازد با دیگری متفاوت است. بااینحال، برخی از اصول پایه وجود دارند که اکثر کارگردانان سعی در رعایت آنها دارند که ما در این مقاله به این اصول پایه اشاره میکنیم .
بهتر است که این آموزشها را عملی کنید و سعی کنید بهعنوان دستیار کارگردان سینما یا دیگر عوامل فیلمسازی در پروژههای سینمایی و مجموعههای مرتبط با فیلم کار کنید تا بتوانید از تجربه دیگر کارگردانها استفاده کنید و بر اصول کارگردانی مسلط شوید. همچنین توصیه میشود بهعنوان کارگردان سینما ایدههای خود را ثبت کنید و پروژههای شخصی خود را بهصورت فیلمهای کوتاه یا مستند اجرا کنید. این به شما کمک میکند تا کسب تجربه کنید و هم برای خود نمونه کار جمعآوری کنید. با این کار میتوانید در جشنوارههای مختلف فیلم شرکت کنید و با افرادی آشنا شوید که شما را در این راه یاری کنند.
در این مسیر پیگیری و استمرار در کار امری حیاتی است. به این دلیل که کارگردانی یک فیلم میتواند یک فرایند طولانی، چالشبرانگیز و طاقتفرسا باشد؛ بنابراین بسیار مهم است که در کار خود پایدار و پرشور باشید و برای مقابله با شکستها و چالشهای این مسیر آماده باشید و به سمت اهداف خود حرکت کنید.
ثبت نام اولین "دوره دستیاری کارگردان و برنامهریزی سینما و تئاتر" توسط مجموعه فرواک هنر آغاز شد. این دوره تخصصی در قالب 12 جلسه با آموزش استاد مهران شهرآشوب (با بیش از 20 سال تجربه در تئاتر، سینما و تلویزیون) برگزار می شود. دانشجویان گرامی پس از قبولی در آزمون پایانی، مدرک کتبی معتبر اخذ خواهند کرد که با اخذ این گواهی از مجموعه فرواک هنر، شانس حضور در پروژه های اختصاصی این مجموعه و همچنین پروژه های مختلف سینمایی را خواهند داشت.
1. قصه گویی (داستانسرایی): یکی از اصول کارگردانی توانایی قصهگویی است. همانطور که میدانیم سینما ابزار بسیار قدرتمندی است که بهصورت تصویری به داستانسرایی میپردازد و وظیفه کارگردان سینما این است که به مخاطب کمک کند تا داستان فیلم را به جذابترین و احساسیترین حالت ممکن درک و تجربه کند. به همین علت یک کارگردان باید درک قوی از تکنیکهای قصهگویی داشته باشد تا بتواند دیدگاه خود نسبت به فیلم را به سایرین منتقل کند.
2. سواد بصری: از دیگر اصول کارگردانی که یک کارگردان سینما باید آن را به طور کامل بداند، سواد بصری است. به این معنا که کارگردان باید درک عمیقی از زبان تصویری سینما که شامل تکنیک، ترکیب بندی و نورپردازی است، داشته باشد. توانایی کارگردان در استفاده از عناصر بصری مانند زوایای دوربین، نور و ترکیببندی برای انتقال احساسات و روایت داستان برای موفقیت او بسیار اهمیت دارد.
3. شخصیت پردازی: یکی دیگر از اصول کارگردانی که بسیار اهمیت دارد، شخصیت پردازی است. به این منظور که که کارگردان یک اثر باید درک درست و کاملی از شخصیتهای فیلم خود داشته باشد. همچنین او باید بتواند احساسات، اهداف و روابط نقشها را طبق فیلمنامه به مخاطب منتقل کند.
4. همکاری: همکاری اصل مهمی از اصول کارگردانی است زیرا که سینما رسانهای بسیار گروهی است و یک کارگردان سینما باید بتواند به طور مؤثر با سایر متخصصان خلاق و فنی مانند نویسندگان، کارکنان حوزه سینما، بازیگران و تدوینگران ارتباط برقرار کند. تا به یک چشم انداز مشترک دست یابد. یک کارگردان سینمای موفق باید بتواند به طور مؤثر با بازیگران و گروه خود همکاری کند و بتواند شخصیتها و سبکهای کاری متفاوتی را که در تولید فیلم ایفای نقش میکنند، مدیریت کند.
5. مدیریت زمان و مکان: سینما شامل هماهنگی بسیاری از قسمتهای متحرک پیچیده است و یک کارگردان سینما باید بتواند زمان و مکان را به طور مؤثر مدیریت کند تا اطمینان حاصل شود که تولید به خوبی و کارآمد انجام می شود.
6. تفکر خلاق: سینما یک هنر خلاقانه است و یک کارگردان سینما باید بتواند خلاقانه فکر کند تا راههای جدیدی برای گفتن داستان و جذب مخاطب بیابد.
7. تدوین: از دیگر اصول کارگردانی که یک کارگردان سینما باید از آن آگاهی کامل داشته باشد تدوین است. به این دلیل که فرآیند ویرایش مؤثر فیلم برای خود اثر و کارگردان اثر بسیار حائز اهمیت است.
سخن پایانی
همانطور که پیشتر بیان کردیم، یک کارگردان سینمای موفق باید درک عمیقی از هنر کارگردانی و اصول کارگردانی داشته باشد و دارای دید خلاقانۀ قوی باشد که او را قادر به انتقال داستان خود بهصورت مؤثر از طریق صفحهنمایش کند. در این مقاله، 7 اصل مهم در کارگردانی سینما و تعدادی از اصول کارگردانی را برای علاقهمندان برشمردیم. برای اطلاعات بیشتر در زمینه کارگردانی سینما، میتوانید به سایر مقالات مجله فرواک مراجعه نمایید.
نویسنده: بهگل شهیدی
نظرات کاربران