طراحی لباس تئاتر کودک، برای کسانی که علاقهمند به حوزه طراحی لباس تئاتر هستند، میتواند مسیر شغلی هیجانانگیز و پرارزشی باشد. این مسیر، بسیار خلاقانه است و طراحان لباس در این بخش باید از تخیل و خلاقیتشان بهدرستی بهره ببرند؛ زیرا لباسهای تئاتر کودک میتوانند بهگونهای باشند که حس شگفتی، جادو و فانتزی را در دنیای کودکانه برانگیخته کنند.
در طراحی لباس برای تئاتر کودکان، موارد زیادی را باید در نظر بگیریم. برخی از عناصری که یک طراح لباس تئاتر کودک باید به آنها توجه کند عبارتاند از:
داستان: در طراحی لباس کودک، باید به مفهوم داستان و موضوع نمایش توجه شود و به ایجاد یک تصویر بصری جذاب کمک کند. در واقع، میتوان گفت، داستان نمایشنامه، منبع اصلی الهام برای طراحی لباس تئاتر است.
گروه سنی و جثه: دز طراحی لباس تئاتر باید به گروه سنی بازیگران و تحرک آنها روی صحنه توجه داشت. همچنین لباسها باید در عین راحتی، کاربردی نیز باشند؛ به این معنی که پوشیدن، جابهجایی و نگهداری آنها آسان باشد.
دوام و راحتی: در طراحی لباس کودک، این نکته نیز قابلتوجه است که انتخاب پارچهها، باید بهگونهای باشد که در برابر اجراهای متعدد و مکرر مقاومت داشته باشد. علاوه بر این، راحت پوشیده شده و حرکت اجراکنندگان را محدود نکنند یا باعث گرمشدن بیش از حد آنها نشوند.
بودجه: یکی دیگر از عوامل مهم در طراحی لباس کودک، بودجه تعیین شده در کار است. لباسها باید طوری طراحی شوند که مقرونبهصرفه و در حد بودجه مشخص شده، باشند.
طراحیلباس تئاتر کودک، بخش مهمی در تئاتر است که ما در این مقاله از مجله فرواک، بیشتر به آن خواهیم پرداخت.
ویژگیهای منحصربهفرد طراحی لباس کودک در تئاتر در ایجاد شخصیتها کمک بسیاری میکنند. این ویژگیها، همانطور که پیشتر اشاره کردیم، میتوانند حس شگفتی، جادو و فانتزی را در اجرای تئاتر کودکان برانگیخته کنند و باعث ورود کودکان به دنیای شگفتانگیز و تخیلی نمایش شوند مانند:
اغراق: در طراحی لباس تئاتر، اغراق را با شیوههای متفاوت میتوان نشان داد؛ مثلاً شخصیتی که با اعتمادبهنفس و شجاع است، معمولاً لباسی بزرگتر از حد معمول مانند کفشها و کلاههای بزرگ دارد.
رنگ: در طراحی لباس کودکان، لباسها اغلب با پارچههای روشن، رنگارنگ و زنده طراحی میشوند تا توجه کودکان تماشاگر را به خود جلب کنند.
فانتزی: در طراحی لباس کودک در تئاتر، لباسها بهصورت فانتزی و اغلب برای برانگیختن یک حس خارقالعاده طراحی میشوند. مثلاً بال برای شخصیتهای داخل افسانهها و اسطورهها و... .
طرحهای عجیبوغریب: در این ویژگی، طراح لباس تئاتر ممکن است از الگوهایی که شبیه ابرها، گلها، ستارهها و... هستند، استفاده کند. این عناصر میتوانند باعث ایجاد حس سرگرمی و بازی در کودک شوند. همچنین، طراحان لباس، از پارچههایی مانند ساتن، مخمل و ابریشم که در نور منعکس میشوند برای ایجاد توهم پروازکردن استفاده میکنند.
بهطورکلی، طراحی لباس تئاتر کودک، باید بهگونهای باشد که لباسها فضای داستان را طوری به کودکان انتقال دهند که به شگفتی و تخیل آنها کمک کند. از سوی دیگر، طراحی لباس تئاتر بزرگسالان، بیشتر بر پایه شخصیتپردازی و عناصر طراحی پیچیدهتر پیش میرود. اگرچه این دو عرصه شباهتهای زیادی با هم دارند، اما تفاوتهای کلیدی نیز وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
لوازم جانبی: برای طراحی لباس کودک در حوزه تئاتر کودک، از لوازم جانبی مانند دستکش، کلاه، شنل و… برای خلق شخصیتها استفاده میکنند. درحالیکه در تئاتر بزرگسالان عموماً از لوازم و اکسسوار پیچیدهتری مانند جواهرات یا لباسهایی برای نشاندادن موقعیت شخصیت درون نمایشنامه استفاده میشود.
راحتی: در تئاتر کودکان برای طراحی لباس تئاتر، به دلیل وجود شخصیتهای خارقالعاده و پیچیدگی لباسهایشان، پارچهها باید نرم، سبک و بهراحتی قابلجابهجایی باشند که حرکتها را محدود نکرده یا باعث گرمازدگی و تحریک پوست نشوند.
رنگ: برای طراحی لباس تئاتر در تئاتر کودکان باید توجه داشته باشیم که اغلب کودکان، جذب رنگهای روشن و جسورانه میشوند این در صورتی است که رنگهای خنثیتر و ملایمتر در تئاتر بزرگسالان کاربرد بیشتری دارند.
حرف آخر
در مجموع، در طراحی لباس تئاتر کودک، طراح باید درک عمیقی از داستان، شخصیتها، گروه سنی و بودجه داشته باشد. به دلیل وجود دنیای فانتزی که در اینگونه از هنرهای نمایشی وجود دارد، یک طراح لباس تئاتر کودک موفق باید بهمراتب، قوه تخیل قویتری نسبت به طراح لباس تئاتر برای بزرگسال داشته باشد. ما در مجله فرواک سعی کردیم تا با معرفی برخی از ویژگیهای طراحی لباس تئاتر کودک و تفاوت آن با تئاتر بزرگسالان، شما را با دنیای تئاتر کودکان بیشتر آشنا کنیم تا اگر علاقه به این عرصه دارید، راه، برایتان هموارتر شود.
نویسنده: پریچهر امامی
نظرات کاربران